Passie project met Ronny Skanks

Videoclip ‘Het Maakt Niet Uit’

Casestudie • Animatie • Design

Sommige projecten zijn gewoon te leuk om niet aan mee te werken. Zeker ook de videoclip ‘Het Maakt Niet Uit’ voor de Ska band Ronny Skanks. In samenwerking met Echt Bedrijf, die het storyboard en design verzorgde, maakte ik de animatie voor de clip. We hadden daarbij volledige creatieve vrijheid, van storyboard tot eindresultaat.

In deze casestudie wil ik verschillende aspecten van het animatie proces verder uitlichten. Wat waren de aandachtspunten? Hoe werkt animeren op muziek? Kortom, hoe ben ik tot het gewenste eindresultaat gekomen?

Neem een diepe duik en scroll verder of skip door naar het eindresultaat.

De hoofdpersonen van de video

Nadat het storyboard en design waren ontwikkeld begon het werk aan de animatie van de videoclip. Om te beginnen waren een aantal aspecten van belang. De animatie van de hoofdpersonen en bewegende achtergronden kwamen als eerst. Daarnaast volgden de animatie van andere objecten die een prominente rol speelden. In de video volgen we drie hoofdpersonen. De zon, het spaarvarken en de blauwe cowboy. Voor de gezichten is de bol als basis gebruikt.

De gezichten zijn zo opgebouwd, dat later in het proces simpel gewisseld kan worden tussen gezichtsuitdrukkingen.
Video afspelen
Met de bol als basis voor de gezichten, is het koppelen van animatie op bijvoorbeeld de rotatie een eitje.

Herhaling en timing van de animatie

De animaties in de videoclip herhalen zich naadloos. Dit houdt in dat de eerste en de laatste frame van de individuele animaties precies hetzelfde zijn, zodat de video zich kan herhalen. Het hielpt te focussen op de bewegingen van de losse componenten, om vervolgens in een latere fase bezig te gaan met de timing op de muziek.

 

Video afspelen
De hoofdpersonen kunnen alle kanten op gezien en bewogen worden. Na 4 keer draaien herhaalt de animatie zich.
Video afspelen
De achtergronden zijn als patronen gemaakt en bevatten simpele herhalende beweging.

Met alle animaties gereed was het tijd voor de timing. Door middel van ‘Time remapping’ werden de verschillende clips waar nodig versneld of vertraagd en geplaatst op het ritme van de muziek. Omdat de animaties naadloos herhalen, kon dit zonder dat de animatie breekt.

Video afspelen

Originele bounce

Video afspelen

Wiel bounce 2x versnelt

Het Maakt Niet Uit - Ronny Skanks

Ik ben dol op dit soort projecten. Er kwam een hoop kijken bij het animeren van de videoclip. Je kan zo’n animatie in oneindigheid blijven verfijnen. De videoclip zit vol met andere elementen, ieder hun eigen uitleg waardig, maar hier wil ik het nu bij houden. I love deadlines! Bekijk hieronder het eindresultaat.

Cover design ontworpen door Echt Bedrijf. Bedankt voor de samenwerking.

Video afspelen

Ik hoor graag wat je ervan vindt!
(sound on!)

Ontdek meer over deze werkwijze en mijn animaties in het algemeen via de onderstaande projecten.

Scroll naar top